EM 4965 - KNIV

EM_4965__a.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_4965__b.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 4965 - KNIV

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

4965

Anmärkning

En pennkniv med två knivblad. Skollorna är tillverkade av stål och utformade som en fisk.

Beskrivning
Kniven är med det långa knivbladet utfällt 110 mm lång. De 72 mm långa och 13 mm breda skollorna är tillverkade av stål och har modellen av en fisk. Fiskens huvud utgör knivens slutände och stjärtfenan är ihopsatt med knivbladens ansatser och fiskkroppen är belagd med fjäll. På en sida är en bit av fiskens huvud avbrutet. Knivbladen är tillverkade av kolstål och bladen är sammansatta med en dubbelverkande fjäder. Mellanskivan är tillverkad av stål och skollor, knivbladen och skivan är ihopsatta med nitar av stål. Båda knivbladens ansatser är på en sida stämplad i en båge med "HELJESTRAND" och därunder finns ett "KRÖNT E".

Ett knivblad är 35 mm långt och 5 mm brett. Bladryggen är vid ansatsen 1* mm bred och smalnar sedan av mot den nedböjda bladspetsen. Ansatsen är 5 mm lång och 8 mm bred och nagelskåran är 7 mm lång.
Ett knivblad är 27 mm långt och 5 mm brett. Bladryggen är vid ansatsen 1 mm bred och smalnar sedan av mot den nedböjda bladspetsen. Ansatsen är 5 mm lång och 7 mm bred och nagelskåran är 5 mm lång.

Historik
Aktiebolaget C. V. Heljestrand, 1808 - 1980
Företaget grundlades 1808 av damaschören Olof Heljestrand (1781-1837). Efter Olof Heljestrands död, 1837, övertogs firman först av sonen Nils Fredrik (1808-1868) och därefter av sonen Carl Viktor (1819-1861). Företaget kom att drivas vidare av sönernas barn och barnbarn i flera generationer. Tillverkningen vid företaget var rakknivar, korkskruvar, nageltänger och saxar och kirurgiska instrument. Pennknivar och andra fällknivar tillverkades endast under Olofs och Carl Viktors tid fram till år 1861.

Karl X Gustaf anses ha lagt grunden för den industriella utvecklingen i Eskilstuna och staden intog tidigt en särställning inom vårt lands industri och det är kanske den ort som mest bidragit till att göra det svenska namnet känt i utlandet.
Rik tillgång på vattenkraft och andra råmaterial från närliggande bruk och skogar samt transportmöjligheter på Mälaren och Hjälmaren gjorde att man i Eskilstuna tidigt kunde tillverka järnmanufaktur och knivar.
Tillverkningen av knivar kom att starta genom att Reinold Rademacher, 1656, flyttade sin tillverkning av "Manufacturverk för Jern, Stål, Koppar och Mässing" till Eskilstuna och två år senare fanns 20 smedjor vid Rademachergatan färdiga. I dessa smedjor fanns 1662 endast sju smeder och det var svårt att finna skicklig arbetskraft för att hålla tillverkningen av knivar igång.
Ekonomi, krig och brist på arbetskraft var faktorer som utlöste den stora krisen och 1771 inlöstes manufakturverket av kronan och ombildades till "Fristaden".
Härefter kom en stor industriutveckling som kom att pågå till mitten av 1950-talet.
Då endast yrkestiteln smed har angivets i tidigare dokumentation går det inte att säga hur många knivtillverkare som funnits i staden, dock finns uppgifter som tyder på att storhetstiden för knivtillverkning var mellan 1880 och 1922.

(Källa: "Knivar från Eskilstuna". Författare: Arne Marmér. Förlag: Samtek, Eskilstuna. Tryck: Eskilstuna Offset AB. ISBN 91-630-8176-8)

Tillkomsttid start

efter 1816

Tillkomsttid slut

före 1861

Sakord

KNIV

Specialbenämning

Pennkniv

Klassifikation 1

Kontor och papper

Klassifikation 2

Kniv

Antal

1

Material 1

Metall: stål

Teknik 1

Slipat

Längd (mm)

72

Signering / märkning

Heljestrand, ett krönt E.

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanland

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 4965 - KNIV,” Eskilstuna kommun, hämtad 18 maj 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/26793.