EM 4840 a-b - DÖRRLÅS

EM_4840__a.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_4840__b.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 4840 a-b - DÖRRLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

4840

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Ett svartmålat portlås med två kolvar, ett så kallat deuxbattantlås. Till låset medföljer ett handtag.

Tillverkning
Låsbolaget
Verksamhetstid: 1894 - 1985
1846 startades firman E.A. Naesman med bl a låstillverkning. August Ståhlberg övertog E.A. Naesmans låsfabrik år 1881, firmanamnet ändrades till E.A. Naesman & Co. Han utvecklade företaget och år 1894 ombildades det till aktiebolag under namnet LåsfabriksAktiebolaget E.A Naesman & Co. Bolaget köptes upp och heter numera Kaba AB.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Beskrivning
a Låsets konstruktion är innesluten i en svartmålad låskista och de två yttre hörnen på låset är avrundade. Låset är ihop skruvat med två skruvar och på låshuset finns ett fyrkantigt uttag, 9 mm, för handtaget. En låsstolpe av stål sitter fastnitat på låskistan och är låsets längsta del och i varje ände av stolpen finns ett runt hål. Ovanför ett hål står det instämplat: "PATENT" och under hålet en uggla. Den instämplade ugglan står för Låsbolaget i Eskilstuna. Låset har två avfasade kolvar där kolven för handtaget sticker ut 12 mm och kolven för nyckelhålet sticker ut 14 mm. Låsets höjd är 24 mm. Längst ner på låshuset finns ett runt mässingsfodrat hål, 15 mm i diameter, där ett cylindrlås ska sättas in. Strax ovanför det runda hålet finns ett fyrkantigt hål med bredd och höjd 7 mm.

b Handtaget är i mässing och i ringform med en diameter på 38 mm. Ringen löper genom en mässingskula som övergår i en mässingshylsa 45 mm lång som sluter över ett avsmalnande fyrkantsjärn. På fyrkantsjärnet är en uggla instämplad och längst ner på järnet finns ett litet runt genomgående hål för ett låsstift.

Historik
Deuxbattantlås
Är oftast ett instickslås till dörrar etc. Låshuset innehåller både handtags- och nyckelkolv (fall och regel). Handtagskolven är avfasad för att kunna ge vika när dörren stängs på samma sätt som smällelåsen. För låsning av nyckelkolven använde man sig av antingen fällboms- eller chubbprincipen.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, På järnets fasta grund Låsbolaget 100 år, AB J. O. Öberg & Sons Boktryckeri, Eskilstuna)

Instickslås
Under senare hälften av 1800-talet vann instickslåset terräng. Det monteras i själva dörrkanten så att bara låsstolpen syns då dörren står öppen. Nyckel kan ibland användas från båda sidorna. Instickslås har bland annat använts i kistor, skåp och dörrar av olika slag. Denna låstyp har fått en dominerande betydelse i modern tid.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Sakord

DÖRRLÅS

Specialbenämning

Instickslås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Material 2

Metall: mässing

Teknik 1

Smitt

Teknik 2

Målat

Längd (mm)

213

Bredd (mm)

72

Signering / märkning

PATENT, instämplad uggla

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanlands län

Tillverkning - Kommun

Eskilstuna

Tillverkning - Ort

Eskilstuna

Källhänvisning

“EM 4840 a-b - DÖRRLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 8 december 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/26710.