EM 2198 - LÅS

EM_2198__a.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_2198__b.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 2198 - LÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

2198

Anmärkning

Ett kedjelänkformat hänglås av järn och mässing med ledad bygel.

Beskrivning
Låset är ovalt som en kedjelänk ihop nitat med mässingsnit och med en öppningsbar och ledad plattjärnsarm som sitter på ena långsidan av låset. Bygelarmen är av 5 x 14 mm plattjärn och ledad i ena änden, 74 mm lång. Vid den ena böjda kortsidan finns ett nyckelhål där styrtappen för nyckeln är böjd och skadad.

Historik
Hänglås
De äldsta hänglåsen är bultlåsen, som från vikingatiden har ungefär samma form och utseende ända fram till våra dagar. De fyrkantiga hänglås som senare kom i bruk påminner om de fyrkantiga bultlås som var i bruk redan under yngre järnåldern. Under 15-, 16- och 1700-talen fanns hänglås i stor variation, t ex. fyrkantiga lås, kullås, triangulära lås, hjullås, hjärtformade lås, bokstavslåset, dessa hade löstagbara, ledade eller vridbara byglar. Fastlåsningen av bygeln gjordes med en kolv som fördes med en nyckel, ibland förekom även fällbom som påminner om vanlig fällbomsteknik, ibland även smällelåsteknik. Vid 1800-talets senare del hade låsmodellerna utvecklats ytterligare med chubblåsteknik samt självöppnande båge och andra mer utvecklade polhemslås.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Sakord

LÅS

Specialbenämning

Hänglås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Material 2

Metall: mässing

Teknik 1

Smitt

Längd (mm)

110

Bredd (mm)

60

Höjd (mm)

10

Signering / märkning

?AIL. N1

Källhänvisning

“EM 2198 - LÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 21 oktober 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/25435.