EM 2193 a-b - LÅS

EM_2193__a.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_2193__b.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 2193 a-b - LÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

2193

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Ett litet cirkelformat hänglås med ledad bygel och nyckel.

Beskrivning
a Hänglåset är cirkelformat med en diameter på 87 mm och låsbygeln har en bredd av 14 mm och bredden på bygeln är 9 mm. Nyckelhålet är täckt med en oval, rörlig låskläpp med en längd av 38 mm och bredd 16 mm som skydd över nyckelhålet och bokstäverna "HF" är stämplat på kläppen.

b Nyckelns hela längd är 67 mm. Den bredaste delen på nyckeln är nyckelvredet som mäter 37 mm och nyckeltappen är ihålig. Nyckeln passar i låset men det går inte att öppna då det kärvar.

Historik
Hänglås
De äldsta hänglåsen är bultlåsen, som från vikingatiden har ungefär samma form och utseende ända fram till våra dagar. De fyrkantiga hänglås som senare kom i bruk påminner om de fyrkantiga bultlås som var i bruk redan under yngre järnåldern. Under 15-, 16- och 1700-talen fanns hänglås i stor variation, t ex. fyrkantiga lås, kullås, triangulära lås, hjullås, hjärtformade lås, bokstavslåset, dessa hade löstagbara, ledade eller vridbara byglar. Fastlåsningen av bygeln gjordes med en kolv som fördes med en nyckel, ibland förekom även fällbom som påminner om vanlig fällbomsteknik, ibland även smällelåsteknik. Vid 1800-talets senare del hade låsmodellerna utvecklats ytterligare med chubblåsteknik samt självöppnande båge och andra mer utvecklade polhemslås.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Sakord

LÅS

Specialbenämning

Hänglås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Teknik 1

Gjutet

Bredd (mm)

86

Höjd (mm)

86

Signering / märkning

HF

Källhänvisning

“EM 2193 a-b - LÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 22 oktober 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/25431.