EM 2163 - DÖRRLÅS

EM_2163.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 2163 - DÖRRLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

2163

Anmärkning

Ett kraftigt fällboms- och smällelås.

Beskrivning
Låsets längd med låsregeln utdragen är 305 mm och låsets höjd är 15 mm. Låskolven går inte att få in då den kärvar. På den bredaste delen av låset finns två genomgående hål och i den andra änden finns ytterligare två genomgående hål. Låsets styrtapp sticker ut 37 mm från låset.

Historik
Fällbomslås
Under medeltiden började man tillverka lås med en spärr i form av en fjäder (fällbom). När låset är stängt passar fjädern in i ett hak och då är det omöjligt att flytta låskolven. Från utsidan öppnar man låset med hjälp av en nyckel som lyfter fjädern och flyttar låskolven åt sidan så att dörren kan öppnas. Låset sitter på insidan av dörren och kan inifrån öppnas genom att man lyfter på fällbommen (fjädern) och för undan låskolven. Från och med 1500-talet tillverkades lås där fällbommen trycks ned av en eller två fjädrar och senare även utformade till snäckfjädrar. Fällbomslås har använts långt in på 1800-talet och finns fortfarande i bruk på gamla dörrar.
(Källa: Eskilstuna Museers Låsutställning 2001)

Smällelås
Under 1400-talet började man placera en fjäder vid kolvens inre ände. Fjädern förde kolven till stängt läge när inga spärrar höll fast den i upplåst läge. Låskolven avfasades i yttre änden så att den lättare skulle glida in i slutblecket. Dörren gick igen med en smäll, därav namnet. Smällelåsen hade ofta också en fällbom så att de gick att spärra.
(Källa: Eskilstuna Museers Låsutställning 2001)

Sakord

DÖRRLÅS

Specialbenämning

Fällbomslås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Teknik 1

Smitt

Längd (mm)

257

Bredd (mm)

87

Källhänvisning

“EM 2163 - DÖRRLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 22 juni 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/25407.