EM 150 - DÖRRLÅS

EM_150.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 150 - DÖRRLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

150

Anmärkning

Ett lås med fällboms- och smälleteknik. Bottenplattan har en hjärtformad avslutning.

Beskrivning
Låsets konstruktion är öppen och monterad på en platta vars ena ände är formad som ett hjärta. Den avfasade delen av kolven är 15 mm långt. Över nyckelgången finns en ornamenterad skyddsplatta. Nyckelgången är 45 mm lång.

Historik
Fällbomslås
Under medeltiden började man tillverka lås med en spärr i form av en fjäder (fällbom). När låset är stängt passar fjädern in i ett hak och då är det omöjligt att flytta låskolven. Från utsidan öppnar man låset med hjälp av en nyckel som lyfter fjädern och flyttar låskolven åt sidan så att dörren kan öppnas. Låset sitter på insidan av dörren och kan inifrån öppnas genom att man lyfter på fällbommen (fjädern) och för undan låskolven. Från och med 1500-talet tillverkades lås där fällbommen trycks ned av en eller två fjädrar och senare även utformade till snäckfjädrar. Fällbomslås har använts långt in på 1800-talet och finns fortfarande i bruk på gamla dörrar.
(Källa: Eskilstuna Museers Låsutställning 2001)

Smällelås
Under 1400-talet började man placera en fjäder vid kolvens inre ände. Fjädern förde kolven till stängt läge när inga spärrar höll fast den i upplåst läge. Låskolven avfasades i yttre änden så att den lättare skulle glida in i slutblecket. Dörren gick igen med en smäll, därav namnet. Smällelåsen hade ofta också en fällbom så att de gick att spärra.
(Källa: Eskilstuna Museers Låsutställning 2001)


Sakord

DÖRRLÅS

Specialbenämning

Fällbomslås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Teknik 1

Smitt

Längd (mm)

210

Bredd (mm)

110

Källhänvisning

“EM 150 - DÖRRLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 22 oktober 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/24698.