EM 138 a-c - LÅS

EM_138__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_138__B.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 138 a-c - LÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

138

Littera / subnummer

a-c

Anmärkning

Ett delbart asiatiskt hänglås av mässing med sprintlåskonstruktion.

Beskrivning
a Låsets kista av mässing ser ut som ett långt hus med taket bortaget från mitten. Sprinten går via nocken så att säga, genom två avsedda hål. Vid låsets ena kortsida finns nyckelhålet, vid den andra kortsidan ska delen med sprint och fjäderstål passas in.

b Sprint som fungerar som bygel ovantill och med själva låsanordningen med två fjäderstål på en flat axel, nertill. 70 mm lång 15 mm bred och 26 mm hög.

c En sprintlåsnyckel av mässing som består av två delar ihopsatt med en nit och ögla i ena änden, ihopfällt med öglan ut är den 87 mm lång. Nyckelns kortända är utformad som ett kinesiskt tecken. Ena delen fungerar som fodral till själva nyckeln. Det finns asiatiska tecken på ena kortsidan.

Historik
Kinesiska hänglås
Kinesiska hänglås kan delas in i två kategorier: delbara sprintlås och bokstavslås. För att öppna det delbara sprintlåset måste man ha en nyckel, oftast en metallpinne utformad för att kunna påverka sprintens fjäderstål. För att öppna ett bokstavslås snurrar man på flera hjul, vart och ett med flera bokstäver, till rätt kombination. Delbara sprintlås kan delas in i två typer av lås: breda lås och figurina lås. De breda låsen har en form som påminner om våra vikingars långhus men med taket borttaget en bit ut mot kanterna från mitten. Medan de figurina låsen, speciellt de tidigaste, var fiskformade. Enligt boken "Zhi Tian lu" från Han dynastin: "Dörrlås måste utformas så som en fisk, för en fisk sover med öppna ögon och på så sätt vakar över huset på natten". Därför kan man säga att sprintlås med formen av en fisk inte uppstod senare än på Han dynastin. Även om sprintlås senare genom epokerna förekommer i alla möjliga former så som drakar, hästar, hundar, apor, sköldpaddor, krabbor och skorpioner; och ibland förkommer dessa lås som muskintrument så som den tresträngade gitarren; eller som avbildade figurer så som Maitreya (en buddistisk messias).
Dessa lås användes inte bara till att låsa dörrar, skåp och kistor utan också som lyckobringande föremål för familjens medlemmar.
(Källa: http://eserv.lib.ncku.edu.tw/news/att_file/em65761-031105153456.doc, 2003-12-16)


Sakord

LÅS

Specialbenämning

Hänglås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: mässing

Teknik 1

Gjutet

Längd (mm)

73

Bredd (mm)

21

Höjd (mm)

29

Signering / märkning

Asiatiska tecken på kortsidan på sprinten

Källhänvisning

“EM 138 a-c - LÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 5 juli 2020, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/24690.