EM 132 a-b - LÅS

EM_132.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 132 a-b - LÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

132

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Ett grövre trekantigt hänglås av järn, med ledad bygel.

Beskrivning
a Låskonstruktionen är innesluten i en etagebyggd trekantig låskista. En cylinder med nyckelhål sitter på låsets framsida. Bygeln är av 10 x 14 mm fyrkantsjärn och tjockare mot låskistan. Styrtappen för nyckeln sticker ut 4 mm. Nedre delen på låset är sönderrostat med ett hål som resultat.

b Nyckel av järn 112 mm, vredet är 39 mm brett. Med ett utsågat hjärta i axet.

Historik
Hänglås
De äldsta hänglåsen är bultlåsen, som från vikingatiden har ungefär samma form och utseende ända fram till våra dagar. De fyrkantiga hänglås som senare kom i bruk påminner om de fyrkantiga bultlås som var i bruk redan under yngre järnåldern. Under 15-, 16- och 1700-talen fanns hänglås i stor variation, t ex. fyrkantiga lås, kullås, triangulära lås, hjullås, hjärtformade lås, bokstavslåset, dessa hade löstagbara, ledade eller vridbara byglar. Fastlåsningen av bygeln gjordes med en kolv som fördes med en nyckel, ibland förekom även fällbom som påminner om vanlig fällbomsteknik, ibland även smällelåsteknik. Vid 1800-talets senare del hade låsmodellerna utvecklats ytterligare med chubblåsteknik samt självöppnande båge och andra mer utvecklade polhemslås.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Sakord

LÅS

Specialbenämning

Hänglås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Teknik 1

Smitt

Bredd (mm)

133

Höjd (mm)

165

Källhänvisning

“EM 132 a-b - LÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 9 december 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/24685.