EM 128 a-b - LÅS

EM_128__A.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_128__B.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_128__C.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 128 a-b - LÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

128

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Ett fyrkantigt hänglås.

Beskrivning
a Ett stort hänglås med en löstagbar bygel, som är 220 mm lång och 12 mm bred. På bygeln finns utsmyckningar i form av streck. På låsets framsida finns en låskläpp som är 135 mm lång och 23 mm bred, och som är fastsatt men en spik. På undersidan av låset finns en tapp som sticker ut 20 mm.

b Nyckelns hela längd är 115 mm, den bredaste delen är nyckelvredet som mäter 35 mm. Pipan är ihålig. Axet och vredet är utsmyckat.

Historik
Hänglås
De äldsta hänglåsen är bultlåsen, som från vikingatiden har ungefär samma form och utseende ända fram till våra dagar. De fyrkantiga hänglås som senare kom i bruk påminner om de fyrkantiga bultlås som var i bruk redan under yngre järnåldern. Under 15-, 16- och 1700-talen fanns hänglås i stor variation, t ex. fyrkantiga lås, kullås, triangulära lås, hjullås, hjärtformade lås, bokstavslåset, dessa hade löstagbara, ledade eller vridbara byglar. Fastlåsningen av bygeln gjordes med en kolv som fördes med en nyckel, ibland förekom även fällbom som påminner om vanlig fällbomsteknik, ibland även smällelåsteknik. Vid 1800-talets senare del hade låsmodellerna utvecklats ytterligare med chubblåsteknik samt självöppnande båge och andra mer utvecklade polhemslås.
(Källa: Sigurd Erixon, 1946, Ur Låsets Utvecklingshistoria, s. 58-90, På järnets fasta grund, Låsbolaget 100 år, Eskilstuna)

Sakord

LÅS

Specialbenämning

Hänglås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Teknik 1

Smitt

Bredd (mm)

200

Höjd (mm)

110

Källhänvisning

“EM 128 a-b - LÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 28 november 2021, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/24682.