EM 110 a-b - DÖRRLÅS

EM_110__a.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande
EM_110__b.jpg
Foto: Eskilstuna stadsmuseum
Creative Commons - Erkännande

Titel

EM 110 a-b - DÖRRLÅS

Bild byline

Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Museikod

EM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

110

Littera / subnummer

a-b

Anmärkning

Ett stort kraftigt fällbomslås av järn, öppnas utifrån med nyckel med dubbla ax och har dubbel uppsättning fällbommar.

Beskrivning
a Ett stort fällbomslås där kolvtappen sticker ut 75 mm. Styrtappen för nyckeln sticker ut 44 mm från låset. Järnplattan som låset är monterat på, mäter 218 mm på bredden vid ena kortsidan och 166 mm i andra, längden är 266 mm, höjden är 72 mm. Det finns ett hål i varje hörn som är 10 mm i diameter, plus ett till som finns på ena kanten. Den ena fällbommen är av vanlig fällbomskaraktär där en snäckfjäder trycker fällbommen mot låskolven och den andra är av haspkaraktär och griper in i ett urtaget hål i låskolven. Fällbommen av haspkaraktär har en funktion som gör låset säkrare då det är låst. Det gör också att det är svårt att öppna låset med enkelt handgrepp inifrån. Vid öppnande med nyckel utifrån påverkas båda fällreglarna och kolven via nyckeln.

b Stor nyckelpipa av järn, 19 mm i ytterdiameter och 11 mm innerdiameter, 229 mm i total längd, vredet har 80 x 52 mm i yttermått. Nyckeln har två ax som sticker ut 32 mm och de har formen av bokstaven S.

Fällbomslås
Under medeltiden började man tillverka lås med en spärr i form av en fjäder (fällbom). När låset är stängt passar fjädern in i ett hak och då är det omöjligt att flytta låskolven. Från utsidan öppnar man låset med hjälp av en nyckel som lyfter fjädern och flyttar låskolven åt sidan så att dörren kan öppnas. Låset sitter på insidan av dörren och kan inifrån öppnas genom att man lyfter på fällbommen (fjädern) och för undan låskolven. Från och med 1500-talet tillverkades lås där fällbommen trycks ned av en eller två fjädrar och senare även utformade till snäckfjädrar. Fällbomslås har använts långt in på 1800-talet och finns fortfarande i bruk på gamla dörrar.
(Källa: Eskilstuna Museers Låsutställning 2001)

Sakord

DÖRRLÅS

Specialbenämning

Fällbomslås

Klassifikation 1

Byggnadsdelar

Klassifikation 2

Lås

Antal

1

Material 1

Metall: järn

Teknik 1

Smitt

Längd (mm)

266

Bredd (mm)

218

Höjd (mm)

72

Källhänvisning

“EM 110 a-b - DÖRRLÅS,” Eskilstuna kommun, hämtad 21 januari 2022, https://eskilskallan.eskilstuna.se/items/show/24667.